Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Memory Fields: @BrossaInedit Visual Poetry

14th octubre 2016 @ 7:00 pm - 29th octubre 2016 @ 8:00 pm

La nova col·lecció de poemes visuals inèdits de Joan Brossa @BrossaInedit la treies tu.

En aquesta activitat barregem una col·lecció de poemes visuals del poeta català Joan Brossa, dels quals la majoria són inèdits, amb la instal·lació Memory Fields. El públic podrà afegir els seus sentiments i evocacions i publicar els poemes en el canal de Twiter @BrossaInedit.

 

Joan Brossa (1919–1998) va practicar des de principis dels anys 1940 una poesia que s’estenia per totes les formes i canals, i feia seves totes les tècniques. També́ les de les arts plàstiques, com el collage. Amb els anys, ell mateix en diria “poesia visual”, però als inicis el que més l’interessava era que fos “experimental”, oberta, de recerca, comunicativa.

Fruit de les seves primeres recerques sorgeixen dos conjunts de llibres de poesia visual, les Suites visuals del 1959 al 1969, i els Poemes habitables el 1970. Aquest fou l’any més prolífic, tot i que en aquell moment Brossa no podia sinó maldar per publicar uns quants d’aquells treballs.

Tots dos conjunts han estat exposats molt parcialment fins avui, i només alguns més han estat editats, a Catalunya i a França. Però la gran majoria del més d’un miler de poemes visuals presentats amb el Centre de Visió per Computador – UAB al Library Living Lab de la Biblioteca Miquel Batllori de Sant Cugat del Vallès es veuen per primer cop. Brossa treballa en aquest conjunt fins al final de la seva vida per editar poemes visuals solts, o, en alguns casos editar conjunts sencers amb la col·laboració́ d’amics com Joan Miró o Antoni Tapies. Gràcies a aquestes publicacions, a partir dels anys setanta entrà en els canals de difusió́ de la poesia experimental i de l’art contemporani. Alguns d’aquests poemes han esdevingut emblemàtics, però̀ ara per primera vegada se’n pot veure l’estat original.

La principal particularitat d’aquesta acció és que, des del 14 d’octubre de 2016 i durant dues setmanes, serà els mateix públic de l’exhibició qui farà tria d’entre la gran col·lecció de poemes inèdits fent servir una eina interactiva que permetrà afegir els seus sentiments i impressions sobre els poemes triats. Aquests poemes sortiran a la Xarxa d’Internet a través del compte de Twitter @BrossaInedit, que esdevindrà des d’aquest precís moment la veritable nova col·lecció.

La Fundació́ Joan Brossa endega així una política de difusió́ virtual del seu arxiu, conservat al Centre d’Estudis i Documentació́ del MACBA. Joan Brossa sempre repetia que la poesia visual era, per a ell, “un servei a la comunicació́”. Fer-ho, amb els mitjans d’avui, és mantenir-nos fidels a la idea del poeta. Podeu observar la instal·lació final aquí:

.

[FAG id=3397]

#GenerationCode 2016 at EU Parliament

El Library Living Lab va participar activament en l’esdeveniment #GenerationCode, “Nascut a la Biblioteca”, que va ser organitzada en el Parlament de la UE a Brussel·les a l’octubre 18-19 de 2016.

L’esdeveniment va  mostrar les principals iniciatives innovadores de les biblioteques públiques a tota la UE, i un dels seus objectius era atreure l’atenció dels membres del Parlament de la UE amb enfocaments participatius innovadors per a les biblioteques en la societat actual.

El Library Living Lab, actiu des de 2011 i membre adherent d’ENoLL a partir de 2015, va contribuir amb una instal·lació per a la revaloració de les col·leccions digitals. En aquest cas, una col·lecció de més de mil poemes visuals inèdits del poeta català Joan Brossa es va oferir als participants en una instal·lació interactiva de dues pantalla . Els participants van tenir l’oportunitat de contribuir amb els seus sentiments i emocions als seus poemes favorits. Tant els poemes com les anotacions van ser enviats al  compte de Twitter @BrossaInedit. El resultat és que les persones mateixes són ara els comissaris reals d’una nova col·lecció, que està sent incrementada dia a dia per les persones que assisteixen al Living Lab Biblioteca.

Fernando Vilariño del Library del Living Lab va tenir l’oportunitat de presentar la iniciativa de H.R.H Princesa Laurentien d’Holanda, Enviat Especial de la UNESCO sobre “Alfabetització per al Desenvolupament” i fundadora de la Fundació de Lectura i Escriptura. La Princesa Laurentien ha mantingut un permanent suport a l’alfabetització i les biblioteques i compartim els nostres punts de vista comuns sobre el paper central de les persones en la creació col·laborativa a les biblioteques, a través de la relació entre els documents físics i digitals.

Glòria Pérez-Salmerón (President) i Gerald Leitner (Secretari General) de la Federació Internacional d’Associacions de Bibliotecaris i Biblioteques (IFLA), i un nombre de membres del Parlament Europeu, com la espanyola Beatriz Becerra  van tenir l’oportunitat d’interactuar amb nosaltres. Beatriz és ara un nou entusiasta de Living Labs, i va mostrar el seu interès en visitar-nos a Barcelona per conèixer més sobre ENoLL i difondre la veu a nivell de la UE.

[FAG id=3421]

 

 

 

 

 

 

 

 

Comissariat:
Judith Barnés – Fundació Joan Brossa
Fernando Vilariño – Centre de Visió per Computador UAB

  • Day 1 14th octubre 2016
  • 7:00 pm - 8:00 pm Fernando Vilariño

Fernando Vilariño Project Leader and Associate Director at Computer Vision Centre, UAB.

Mostra els detalls

Inici:
14th octubre 2016 @ 7:00 pm
Finalització:
29th octubre 2016 @ 8:00 pm
Categories d'Esdeveniment:
, , , , ,

Recinte

Library Living Lab
Carrer de Pau Muñoz, 3 – 5
Sant Cugat del Vallès, Barcelona 08174 Spain
Telèfon:
935 657 077

Organitzador

Fernando Vilariño
Telèfon:
+34 93 5812961
Correu electrònic:
fernando@cvc.uab.es
Web:
http://vi.cvc.uab.es/fernando-vilarino/

Leave your thought